Säters Golfklubb

E-post
info@satersgk.nu
Hemsida
www.satersgk.se
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Box 89
78322 Säter
Årtal bildande
1984
Första ordförande
Arne Brobäck
Årtal invigning
1990
Banarkitekter
Sune Linde
Antal hål invigning
18
Antal hål idag
18 + 6 korthål
Antal medlemmar idag
750
Bankaraktär
En blandning av park-, skogs- och linkshål.
Säters Golfklubb bildades 1984-04-03 på initiativ av kommunens dåvarande näringslivschef som lyckats hitta 8 golfspelare i kommunen som han kallade till ett möte. Beslutet spred sig fort och klubben fick nya medlemmar i en sådan takt att man redan 1984-06-25 kunde visa upp en matrikel med fler än 50 medlemmar och väljas in som medlem nr 183 i Svenska Golfförbundet.

Genom ideellt arbete skapades en 6-håls bana och drivingrange ute i Jönshyttan där sjukhuset tidigare haft sitt jordbruk. 1988? när klubben kunde visa upp 450 medlemmar beviljade Säters kommun en kommunal borgen som gjorde det möjligt att sätta spaden i jorden för bygget av en 18-håls bana där hål 1 och 18 täcker den gamla 6-hålsbanan. Banan ligger naturskönt direkt vid sjön Ljustern. Det är en omväxlande bana, delvis byggd på åkerjord. Här samsas skog, park och vatten i en intressant blandning. Varje hål blir en ny upplevelse. Banan är en typisk Sune Linde-bana där teknik premieras före längd. Sune tyckte själv att Säter var en av hans trevligaste banor. Hindren är strategiskt placerade på sådant sätt att banan passar alla typer av spelare. Byggledare var Sune Lindes parhäst Bent Jensen. Med en höjdskillnad på knappt 50 meter är banan lagom jobbig. Banan är prisad som Dalarnas Bästa golfbana många år i rad och den återfinns bl a som topp 50 i Sverige samt topp 100 i Norden. Banans layout är oförändrad sedan bygget medan drivingrangen har flyttats två gånger. Första flytten skedde av säkerhetsskäl då bollarna kunde nå in på hål 10. Andra flytten gjordes för att säters kommun ville bygga ett golfnära villaområde. På det gamla rangeområdet finns nu en korthålsbana med 6 hål och footgolfmål.

Från starten och ett antal år framåt utgavs klubbtidningen Uppeggat som har ett svårslaget upplagerekord då man vid 10-årsjubileet 1994 distribuerade en annonsfinansierad upplaga till samtliga 140 000 hushåll i Dalarna.

Klubbhuset, som är en byggnad från 1908, var från början ett svinstall åt Säters sjukhus och fungerar som ett nav. Där finns allt i samma byggnad, kansli, shop, restaurang och omklädningsrum. Där startar och slutar golfrundan med bara några meter till pausfikat efter hål 9.

Vår egen lite enklare stugby passar alldeles utmärkt för övernattning och massor av golf då vi har dagsgreenfee.

Utsikt från klubbhusets terass över nya 6-hålsbanan mot sjön Ljustern