Torslanda Golfklubb

E-post
kansli@torslandagk.se
Hemsida
https://torslandagk.se/
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Viktor Setterbergs väg 5
42328 Torslanda
Årtal bildande
1991
Första ordförande
Glen Gustavsson
Årtal invigning
1994
Banarkitekter
Jan Ove Johansson
Antal hål invigning
9
Antal hål idag
18
Antal medlemmar idag
1800
Bankaraktär
Citylinks
Det var 1977 som flygtrafiken flyttade från Torslandas klassiska flygfält, invigd 1923, till en stor och nybyggd flygterminal i Landvetter.

Tidigt i maj månad 1981 hölls den officiella invigningen av Torslandas korthålsbana, en så kallad pay and play, lokaliserad på delar av det gamla flygfältet. Då fanns såväl klubbhuset som ett övningsområde redan på plats. Vid invigningen var även initiativtagarna Willy Emanuelsson och Lars Andréasson samt golftränaren Alan Anderton.

Spel på korthålsbanan skulle dock inte bli aktuellt förrän i augusti månad. Den 23 januari 1991 instiftades själva klubben och den 23 maj samma år väljs klubben in som medlem nr 307 i Svenska Golfförbundet. Ordförande för Torslanda GK var vid den tiden Glen Gustavsson, medan Kurt Atthammar var kassör och Elsa Johansson var sekreterare. Kurt Atthammar blev sedan klubbens förste intendent och en av klubbens grundare med medlemsnummer 3. I januari 1991 meddelar styrelsen att man fått klartecken att bygga en riktig 9-håls bana, par 68, godkänd för handicapsänkning, med byggstart innevarande år. I augusti 1994 invigdes denna efterlängtade 9-hålsbana.

Den 8 juni 1996, lagom till klubbens 5 årsjubileum och korthålsbanans 15 årsjubileum, arrangerades en stor jubileumsdag, med ett stort antal aktiviteter.

Bland annat avtäcktes en gatuskylt samt invigdes Viktor Setterbergs Väg till minne av den svenska golfens fader som en gång var med och anlade ett antal golfhål på just Hisingen, närmare bestämt vid Arendal. Han var också med att starta Göteborgs Golf Klubb med mera.
Vid denna tid hade också niohålsbanan slopats till Par 34, det vill säga Par 68 vid spel över 18 hål.
Den 21 juli 2001 spelades det fjärde Svenska Hickorymästerskapet på Torslanda GKs niohålsbana.
Den 29 mars 2004 köpte klubben bolaget Torslanda Golf AB av Glen Gustavsson och då intensifierades det ständigt pågående arbetet med att få en 18 hålsbana på plats. Under själva byggnationen var det periodvis ett reducerat antal spelbara hål. Den färdigbyggda 18-hålsanläggningen invigdes söndagen den 17 juni 2007