Elisefarm Golf Club

E-post
info@elisefarm.se
Hemsida
elisefarm.se
Organisationsform
Golfbolag
Adress
Fogdarp 747
24396 HÖÖR
Årtal bildande
2004
Första ordförande
Ingrid Linné
Årtal invigning
2005
Banarkitekter
Martin Hawtree, assistent Caspar Grauballe
Antal hål invigning
9
Antal hål idag
18
Antal medlemmar idag
300
Bankaraktär
Hedbana
Gården Elisefarm vid Fogdarp söder om Ringsjön hade fått sitt namn efter dottern (Elise) till en av bönderna som brukade jorden i mitten av 1800-talet.
När Lars Ingesson köpte gården 1998 var det för att odla potatis. Lars hade i början av 00-talet planer på att bygga en golfbana men då på sina ägor i Flyinge. Men efter att ha deltagit i en SGF-utbildning för jordbrukare (som planerade att bygga golfbanor), ändrades planerna till att istället omfatta jordbruket på Elisefarm.
Kontakt togs med flera banarkitekter och valet föll till slut på engelsmannen Martin Hawtree som är den tredje generationen banarkitkter. Hans far Fred Hawtree var en erkänd banarkiktekt, som skrivit en del referenslitteratur om bandesign och hans far, Martin Hawtree, jobbade tillsammans med den flerfaldige British Open vinnaren J H Taylor. De ritade bl a Båstad GK:s 18-hålsbana tillsammans och det var till Båstad som Hawtree skickade den person som skulle göra bunkrarna på Elisefarm.
Bunkerdesignen som Hawtree & Taylor favoriserade hade populariserats av James Braid på 1920-talet. Även han en flerfaldig British Open vinnare.
Bygget av banan kom igång under 2004 och den 1 augusti 2005 var det dags för invigning av de första 9 hålen. Elisefarms ägare hade under hösten 2003 inlett ett samarbete med PGA Master Pro Hasse Bergdahl, som verkade som golfchef på anläggningen under de första åren och därför föll det sig naturligt att låta två av Hasses tidigare adepter, Henrik Stenson och Louise Stahle spela en uppvisningsmatch under invigningen. Louise vann matchen.
Den ursprungliga idén med klubben Elisefarm GC var att vara en medlemsklubb med begränsat greenfeespel men timingen var dålig. 2005 började minskningen av antalet golfare i Sverige så det var tufft att få medlemmar till klubben. Istället ändrades fokus till att bli en populär greenfeebana. Med hjälp av hotellrum, golfpaket, en bra restaurang, konferensmöjligheter och ett spa har anläggningen successivt utvecklats till ett populärt besöksmål, inte bara för golfare.
Eftersom banan har hyllats som en utmärkt mästerskapsbana med en utpräglad strategisk design, har Elisefarm sedan 2007 arrangerat ett antal proffstävlingar på olika nivåer, både för herrar och damer. När spelarna 2012 skulle utse bästa bana för den svenska herrtouren det året, röstade spelarna på Elisefarm.
Den enda nackdelen med banans ursprungliga design var längden på hålen. Banor byggda på 1990-talet och 00-talet är i regel ganska långa, men på 10-talet pratades det mycket om ”tee it forward” och Elisefarm byggde en ny uppsättning främre utslagsplatser och kan nu erbjuda fem olika banlängder:
Svart tee – ca 6500 m
Vit tee – ca 6100 m
Gul tee – ca 5700 m
Blå tee – ca 5200 m
Röd tee – ca 4700 m

Det ursprungliga klubbhuset och 18:de greenområdet.
Greenområdet hål 12 samt Tee för hål 13.