Ryfors Golfklubb

E-post
info@ryforsgk.se
Hemsida
ryforsgk.se
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Mejeriet, Ryfors
56591 Mullsjö
Årtal bildande
1986
Första ordförande
Tore Landh
Årtal invigning
1888
Banarkitekter
Peter Nordwall för den bana som stod klar 1991 och 1996
Antal hål invigning
6
Antal hål idag
18
Antal medlemmar idag
775
Bankaraktär
Park- och skogsbana
Få banor i Sverige kan mäta sig med Ryfors vad gäller golfhistorisk anknytning. 1888 introducerades golfen i Sverige. Det var bröderna Robert och Edward Sager på Ryfors Bruk som blev intresserade av golfsporten och lät anlägga Sveriges första golfbana på Ryfors. När man idag spelar ut på första tee står man på samma ställe som Ida Sager gjorde 1888 när hon gjorde det historiska första utslaget. Hon är också den som blivit symbol för Ryforsgolfen och står numera staty på banan och är avbildad i klubbens logga.
Efter att banan legat i träda sedan 1920-talet bildades Ryfors golfklubb 1986 och 2 år senare, 1988, 100 år efter Ida Sagers första golfrunda, var det så dags för återinvigning av den gamla parkbanan. Invigningen gästades av bland andra golf- och ishockeyspelaren Sven Tumba som bjöd på uppvisning i golfens grundläggande regler.

I september 1991 invigdes den första etappen av den nya 18-hålsbanan designad av Peter Nordwall. Bland gästerna fanns förutom ordföranden i såväl Svenska Golfförbundet Lennart Molander som Västergötlands golfförbund även golforaklet och journalisten Göran Zackrisson. Det kom dock att dröja innan de sista nio hålen kunde färdigställas, men i juni 1996 var hela 18-hålsbanan klar, då med de sista nio hålen utlagda på den gamla parkbanan.

När du besöker Ryfors Golfbana idag beträder du en modern 18-hålsbana av yppersta kvalitet med breda fairways och stora ondulerade greener samtidigt som du trampar på golfhistorisk mark. Banarkitekten Peter Nordvall har gått varsamt fram när han lagt ut banan i det som en gång var en av Europas främsta landskapsparker. Här möts du av fågelsång, vackra vyer och befriande tystnad.
Den första tiden var Ida Sager, Edvards fru, den flitigaste spelaren med så gott som dagliga ronder den tid hon var där.
Foto: Leif Arvidsson