Sollentuna Golfklubb

E-post
sollentunagk@sollentunagk.se
Hemsida
www.sollentunagk.se
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Skillingegården
19277 Sollentuna
Årtal bildande
1967
Första ordförande
Alfred Berglund
Årtal invigning
1972
Banarkitekter
Nils Sköld
Antal hål invigning
18
Antal hål idag
18
Antal medlemmar idag
1420
Bankaraktär
Parkbana
Alfred Berglund (1922 – 2008) var SoGK:s förste ordförande och en av de viktigaste tillskyndarna till banan.

Alfred försökte på 1960-talet länge få med kommunen i tillkomsten av banan i Skillinge i norra Sollentuna. Förre stadsarkitekten Lage Knape berättar följande i sin bok ”Sollentuna socken blir stadsbygd”:

’En söndagsförmiddag 1966 bad Alfred Berglund mig följa med till arrendatorn på Sollentunaholm. Efter en knapp timme hade vi skrivit ett avtal om tillträde till markerna efter höstskörden mot ersättning för två års utebliven skörd, ca 100 000 kg säd per år. Alfred Berglund påtog sig personligen ansvaret för uppgörelsen. Lika effektivt drev han sedan anläggandet av banan och klubbhusbygget.’

Sollentuna golfklubb - SoGK - bildades 1967 och valdes in i Svenska golfförbundet – SGF - 1969 som golfklubb nr 112.

HKH Prins Bertil inviger Skillinge Golfbana den 16 september 1972

T.o.m. 1987 drevs banan av Sollentuna kommun varefter kommunfullmäktige beslöt att överlåta klubbhus, torp och maskinpark till klubben. Fram till 1995 fanns det s.k ”kommunspelarkortet” som erbjöd kommuninvånare att mot reducerad greenfee få utnyttja banan.

Klubben har haft många duktiga spelare genom åren. Thomas Bergström har vunnit Junior-SM, Leif Westerberg vann British Boys innan han tog segrar på både SGT och Challenge Tour. Även Andreas Högberg och Jens Fahrbring har vunnit på SGT och Challenge Tour. Madeleine Holmblad har också segrar på SGT.
Klubben har också vunnit Lag SM för juniorer (2001) och Lag SM för herrar (2008).
Den 16 september 1972 var det dags för invigning av banan. I hällande regn lyssnar Prins Bertil och ordförande Alfred Berglund till kommunalrådet Urban Gibsons invigningstal. I skydd av sekreterare Arne Breskys paraply sa han bl. a att kommunen har gått in i ett förhållande med klubben för att inte göra golfspelet alltför dyrt för den enskilda.
Vy mot klubbhuset från en plats bakom 13e green.