Ljunghusens Golfklubb

E-post
info@ljgk.se
Hemsida
www.ljgk.se
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Kinells väg
23642 Höllviken
Årtal bildande
1932
Första ordförande
CJ BErgh
Årtal invigning
1932
Banarkitekter
Eric Hester, Wiggo Sarvik, Stig Boström, Douglas Brasier, Bengt Polling, Jan Sederholm, Peter Chamberlain m.f.
Antal hål invigning
6
Antal hål idag
27
Antal medlemmar idag
1500
Bankaraktär
Hed- och linksbana
Ljunghusens GK bildades år 1932 av AB Ljungskogens Strandbad, ägare av marken, som ledde och förvaltade klubben de första 20 åren och vann inträde i SGF 1938. Banan sköttes av två personer med bland annat hästdragna klippare. Wiggo Sarvik var den drivande kraften i drift och skötsel och tidvis som tränare. Först i slutet av 40-talet anlitades professionella tränare och 1952 anställdes Hans-Erik ”Kirr” Christersson på heltid.
Klubbens medlemmar rekryterades bland sommarboende familjer i Ljungskogen, så spel förekom framför allt under sommarmånaderna.
1953 övertog medlemmarna ansvaret för verksamheten och klubben. Därpå vidtogs ett intensivt arbete att bygga ut banan och klubbhuset. Douglas Brasier anlitades som tillsammans med medlemmen Bengt Polling ritade den nya 18-hålsbanan, som blev färdig 1957.
Det ökande intresset för golf medförde att behov för ytterligare hål och planer för utbyggnad till 27 hål påbörjades. 1 juni 1965 invigdes Nordens första 27-hålsbana och samtidigt invigdes ett nytt klubbhus.
Med 27 hål och högre standard kunde klubben arrangera större nationella och internationella tävlingar. JSM flera gånger, första protävlingen Penfold Cup spelades 1966, SM för herrar och damer 1972, Vagliano Trophy (match mellan kontinenten och Storbritannien för damer) 1977, SISM för damer 1979. PLM Open 1984 och 1987 (Europatouren), EM 2001 och 2019 (Sverige vann) för Lag-EM herrar. Challengetouren och svenska damtouren ett flertal gånger.
Ljunghusens GK ligger i ett naturreservat, så miljöarbete är en naturlig del i verksamheten. Som första klubb i världen miljöcertifierades 2009 LjGK i det globala miljöledningssystemet ”Golf Environment Organisation”, och har sedan dess genomgått återkommande revisioner med bibehållen status.

Ljunghusen är en bana i ständig utveckling för att erbjuda golfspel för alla kategorier året runt.
Klubbens första klubbhus med en 15-årig Holger Vilén som spelat golf på strandängarna ett par år före klubbens tillkomst.
Ljunghusens Golfklubb med med vy över Skanörs Ljung och Falsterbonäset.