Mariestads Golfklubb

E-post
info@mariestadsgk.se
Hemsida
https://www.mariestadsgk.se/
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Gummerstadsvägen 45
54295 Mariestad
Årtal bildande
1975
Första ordförande
Sven Edqvist
Årtal invigning
1980
Banarkitekter
Antal hål invigning
9
Antal hål idag
18
Antal medlemmar idag
900
Bankaraktär
Välskött parkbana med greenerna som adelsmärke.
Passar alla speltyper då den erbjuder höghandicaparen generösa landningsytor och låghandicaparen en ärlig layout.
Mariestads Golfklubb bildades den 14 januari 1975 av ett antal golfare med Seved Mejstedt i spetsen samt eldsjälar som delvis var medlemmar i andra klubbar och framför allt i Billingens Golfklubb och Töreboda Golfklubb. Den starka dragningen till golfen och möjligheten till en hemmabana var antagligen drivkraften bakom beslutet som en av de de främsta orsakerna.

Lämplig placering blev en tidigare jordbruksmark vid området Gummerstad, intill Vänern, 4 km från stadens centrum som klubben till en början arrenderade. Byggnationen av en niohålsbana startade och invigdes 1980 av Riksidrottsförbundets ordförande Karl Frithiofsson, tillika landshövding i Skaraborgs Län, för att därefter successivt byggas ut till en 18- hålsbana som invigdes 1985.
1990 kom Svenska Golftouren till Mariestad som den första SGT- tävlingen i Skaraborg och gick under namnet Jede Hot Cup Open. 160 deltagare och segrare blev Peter Hedblom som också noterade nytt banrekord på 66 slag. Vi fick även äran att åter arrangera SGT- tävlingen 1991.

Klubben köpte markområdet 1998 av Assi Domän för att skapa en plattform för ett eget agerande och möjligheter till utveckling av banan samt områden runt omkring med övningsfält och camping. Därutöver fanns framtida behov att utveckla klubbhus som från början var uppförda i barackform. 2010 invigdes ett helt nytt klubbhus med alla faciliteter som golfare förväntar sig, shop, konferensrum, omklädningsrum och inte minst en representativ restaurang.

2015 fick vi återigen möjligheten att arrangera Svenska Mästerskapet för H 65 med 156 anmälda deltagare, segrade gjorde Ulf Sandberg från Ekholmsnäs Golfklubb.

Vår golfbana ligger nära Vänern men har inte haft någon sjöutsikt vid något hål. 2017 gavs möjligheten tillsammans med Mariehus AB att öppna upp hål 13 till ett så kallat signaturhål med utsikt över Vänern från inspelsområde och green. Hålet blev klart under 2019 och skapade en vidunderlig vy ut över sjön.

För att värna om vår bana och vidmakthålla klubbkänslan har vi i vår klubb finns ideella arbetsgrupper såsom: hålvärdar, trädgårdsgrupp samt tisdagsgänget.
Vårt signum är: närhet till Vänern och stadens centrum med en välskött bana där såväl greener som fairways håller hög klass. Oftast ordinarie greener från mars till november. Banan som är en parkbana passar alla speltyper då den erbjuder medelhandicaparen generösa landningsytor och låghandicaparen en ärlig layout. Vi erbjuder ställplatser för husbilar och husvagnar både vid greenside och seaside intill sjökanten med eluttag, duschmöjligheter, toalett och latrintömning. Härlig sandstrand vid Sandvikens badplats endast 200m från 18:e green.

Mariestads Golfklubb har utsetts till Sveriges tredje bästa golfklubb under 2018 av Golfhäftet dessutom ett antal utmärkelser därefter i olika kategorier. Betyget grundar sig på en enkätundersökning från 100 000 användare av Golfhäftet.

Framtidsvisioner för banan och klubben finns till en början med ett underhåll som fortsatt skapar ett stort intresse för golfen i Mariestad samt attraktiv för våra viktiga greenfeegäster. I framtidsplanen finns en uppgradering av vår driving range med tak och eventuellt studio samt på sikt avyttra mark för byggnation av radhus i anslutning till banan. Vi har även en inriktning mot grön omställning genom solcellsutbyggnad och robotiserat klippning.

2010 invigdes ett helt nytt klubbhus med alla faciliteter som golfare förväntar sig, shop, konferensrum, omklädningsrum och inte minst en representativ restaurang.