Flommens Golfklubb

E-post
reception@flommensgk.se
Hemsida
flommengk.se
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Fädriften
23940 Falsterbo
Årtal bildande
1935
Första ordförande
Lokförare Per Edvin Persson
Årtal invigning
1935
Banarkitekter
Klubbens medlemmar på 1930- och 40-talet
Stig Bergendorff/Stig Kristersson (18 hål 1966)
Antal hål invigning
9
Antal hål idag
18
Antal medlemmar idag
1700
Bankaraktär
Seasidebana med utpräglad linkskaraktär
Flommens Golfklubb bildades 1935 av ett gäng unga entusiaster i Falsterbo som blivit tända på spelet när de gått caddie på Falsterbo GK under William Hesters ledning. De var tävlingsinriktade och blev snabbt duktiga. Flera av dem kom att tillhöra Sverigeeliten och flera fick med tiden arbete som instruktörer på olika golfklubbar. Flommens GK var Sveriges första golfklubb för ”vanligt folk” och banade vägen för golfen som folksport i vårt land. Klubbens första hedersmedlem var ålafiskaren Magnus Bengtsson.

Från mycket enkla förhållanden i början då konservburkar fick duga som hålkoppar har Flommen genom åren utvecklats till en högklassig bana av utpräglad linkskaraktär. I likhet med många genuina linksbanor i Skottland är den utlagd på strandängarna mellan järnvägsspår och sanddyner. Ett utmärkande signum för banan är dessutom det vattensystem som slingrar sig fram mellan hålen. Vind och vatten är några av de utmaningar man ställs inför när man spelar golf på Flommen.

I många år var klubben värd för säsongsöppningen för svensk golfelit, dels med Grundig Satellit Cup, dels med Flommens Öppna. 1988 kom Europatouren till Flommen då PLM Open spelades och Frank Nobilo från Nya Zealand segrade.

Flommen rankas numera regelbundet som en av Sveriges 25 bästa banor bland de mer än 500 golfbanor som finns i vårt land.
1946 (cirka): En ung barfotaspelande Nils Erik Andersson med putter. Taggtråd runt greenen som skydd mot betande kreatur. Nils Erik blev så småningom klubbens ordförande i 28 år (1953-1980). Foto: Flommens GK:s bildsamling.
2022: 10:e green är den flacka linksbanans högsta punkt, cirka 3 meter över havet.
Foto: Jonas Ström.