Österåkers Golfklubb

E-post
shop@ostgk.se
Hemsida
www.ostgk.se
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Långhundravägen 36
18444 Åkersberga
Årtal bildande
1988
Första ordförande
Torsten Rooslien
Årtal invigning
1990
Banarkitekter
Jan Sederholm: Österled och Västerled
Henrik Stenson design: Öster by Stenson
Antal hål invigning
36
Antal hål idag
36
Antal medlemmar idag
2200
Bankaraktär
Västerled är en 18-hålsbana av linkskaraktär med många spännande utmaningar som bland annat ett långt vattendrag och pottbunkrar.

Öster by Stenson är en amerikansk parkbana med inspiration av Franska banan Le Nationale utanför Paris och Amerikanska TPC Sawgrass i FloridaFlorida
Styrelsen i Ullna GK diskuterade under mitten av 1880-talet att bygga ut Ullna vilket visade sig inte vara möjligt. Valet föll på att hitta ny mark. Genom entusiasten Sven Tumba som var involverad i Ullnas bygge så hittade man till slut den mark som nu huserar Österåkers Golfklubb. En drivande kraft att få tillstånd att både köpa marken och bygga golfbanan på den var dåvarande ordföranden i kommunalstyrelsen, Stefan Cronberg.

En söndag i mars 1988 bildades klubben och alla ekonomiska förutsättningar var klara. På försommaren 1988 togs det första spadtaget på vad som då var det största golfbanebygget i Sverige med 36 hål på en gång. Sven Tumba med sina erfarenheter från bl.a. USA la ner mycket entusiasm i banlayouten som sedan togs om hand av banarkitekten Jan Sederholm.
Efter interimsstyrelsen blev Torsten Rooslien klubbens första ordförande 1988-1993.

Banorna blev klara 1990 och invigningsslaget gjordes den 6:e juni från 1:a tee på Västerled. Bollen gick i vattnet, så först över, med en carry på 215 m, dock efter flera försök, var Sven Tumba. Den officiella invigningen var den 20:e juli.

Banorna Österled och Västerled som ligger på historisk mark med Hagbystugorna, vilka ingår i klubbens logo, var byggda med olika karaktär. På Västerled som var designad som en mästerskapsbana hade klubben flera stora tävlingar. Två Challenge Tour och tre år i rad med Ladies European Tour har spelats på banorna. Dessutom Lag-EM amatörer och flera SM-match.

Nu har Österled och 9:hålsbanan för Hagby GK ersatts av en ny fantastisk bana och bra träningsområden genom Henrik Stenson Golf Design. På den nya banan Öster by Stenson har ytterligare en tävling i Challenge Tour spelats. I planen ligger att helt bygga om även Västerled med Henrik Stenson under kommande år till en ännu mer komplett golfanläggning.

Klubbens främsta framgångar är med Richard S Johnson. 2002 kom första segern på Europatouren, 2008 vann han på USA-touren och sist men inte minst, vem minns inte när han vann Nordea Masters på Brohof 2010 med en fantastisk putt på 18:e hålet i direktsändning på SVT. Richard är fortfarande aktiv i USA.
Första spadtaget tas 1988
18:e green på Öster by Stenson med dammen som ligger mellan 18:e och 9:e hålet