Ullared Flädje Golfklubb

E-post
info@fladjegk.se
Hemsida
www.ullaredfladjegk.se
Organisationsform
Golfklubb
Adress
Flädje 212
31165 Vessigebro
Årtal bildande
1990
Första ordförande
Bengt Darhult
Årtal invigning
1992
Banarkitekter
Ove Olsson
Kim Sintorn
Antal hål invigning
6
Antal hål idag
18
Antal medlemmar idag
0
Bankaraktär
Naturskön skogsbana
Redan för flera tusen år sedan fanns det människor på Flädje platån, strax norr om Vessigebro och c:a 13 km öster om Falkenberg. Dessa hade kommit vandrande utmed Ätrans stränder som på denna tid mest liknande en havsvik. De rika fornlämningar som finns vid banan har även påverkat golfbanans utformning i samarbete med länsantikvarien. Bl a är greenen på hål 2 utformad som en kopia av den utgrävda bronsåldergraven intill.

Banan i Flädje öppnades med 6 hål i maj 1992 och kompletterades efter några månader med 3 hål. I september öppnades ytterligare 9 hål. Under en tid fanns 12 hål där man spelade banan som 18 hål, med dubbla varv på hålen 13-18. Den 1 juni 1993 invigdes hela 18 håls banan officiellt med gästspel av Europagolfproffsen Olle Karlsson och Fredrik Andersson Hed samt klubbens pro Mats Karlsson.

Redan från början engagerades medlemmarna i stenplockning, röjning av ris och städdagar samt utbildning av hålvärdar med kunskaper om gräs och banskötsel. Trivselfaktorn att stanna till efter 9 hål och träffa medlemmarna i Cafeterian och få handgjorda mackor med lite personlig touch blev en del av det som benämndes ”Flädjeandan”. För att klara öppethållandet blev betalningen via kaffeburken nästan legendarisk och omöjligt att förändra.

Varje år besöks Flädje av drygt 6000 greenfeegäster och tillsammans med samarbetsavtal med ett 50-tal regionala företag borgar detta för att klubben lever vidare.

Närheten till Europas största varuhus (Gekås i Ullared) gör att Flädje gästas av golfspelare från hela Norden.